Har du været i klørerne på en PSYKOPAT?

Lad mig slå fast med det samme, det her er et lidt farligt område... For det første, fordi vi skal være varsomme med at stemple andre - men også fordi, at der er en stor berøringsangst omkring det, at kalde en psykopat for psykopat.

De fleste mennesker oplever at betegnelsen "psykopat" er ret voldsom, og forbinder det med stærkt voldelige mennesker eller mennesker der tydeligvis er ude af balance.

Men sådan er det ikke.

Der findes psykopater alle vegne. På din arbejdsplads, i din vennekreds og i dit lokale supermarked! Udfordringen er, at det er uhyre svært at spotte dem - før det er for sent! Du kan være bedste veninde med en psykopat uden at vide det, (og nogensinde opdage det) hvis du ikke provokere personen eller udfordrer vedkommende.

Hvordan kan du genkende en psykopat?

Det er svært at gennemskue en psykopat. De er meget forskellige, men har alligevel nogle fælles træk. Ofte er psykopater meget charmerende, de klæder sig elegant og ofte perfektionistisk. De har et stærkt behov for kontrol og meget lidt tillid. Kontrollen er vigtigt for dem da et af de væsentligeste grundtræk hos dem er, at de ikke har empati. Udfordringen er, at mange psykopater er ret inteligente, og derfor også tillærer sig, hvordan man viser empati (uden at den jo så er ægte). De kan tale om følelser, uden at mærke dem.

Et andet gennemgående træk for en psykopat er, at de er ekstrem manipulerende. Det er ikke sikkert, at du oplever det med det samme, for de kan let bruge deres charme til at manipulere uden at du opdager det. De kan overdænge dig med ros og komplimenter, og pludselig har du sagt ja til, at stille op til noget du slet ikke ønsker. De kan tale om ingenting og alligevel få dig til at føle dig som verdens centrum. De er mestre i at få deres vilje og meget vedholdne.

Hvad sker der når du er sammen med en psykopat?

Der er stor forskel på om du er personligt involveret med en psykopat eller om du arbejder sammen med en. En psykopat kan godt fungere på en arbejdsplads, hvis de er dygtige til at holde deres personlige ubalancer i skak. Men du vil opleve, at de kan være følelsesmæssige kolde, manipulerende og du kan også opleve, at du måske ikke føler dig sikker på hvor du har vedkommende. Der kan være noget ved vedkommende, som du har svært ved at sætte fingeren på. Men de vil ofte være søde og venlige, men du er en del af deres spil, husk det. Og lige så søde og venlige de kan være, lige så giftige kan de være - også bag din ryg.

Hvis du er personlig involveret med en psykopat, så kom væk!

En psykopat vil lokke dig ind i sit spind med sin charme, overøse dig med komplimenter og herefter prøve at isolere dig fra omverdenen. (Venner og familie). De "æder" dig op og nedbryder dit selvværd. Du kan godt være en stærk person (for det er dem de går efter, det er helt klart deres største trofæer. Psykopater samler på trofæer, og elsker at fortælle andre om deres erobringer og hvor smuk og dygtig deres kæreste fx. er). De nedbryder langsomt dit selvværd, så du giver mere og mere efter på dine værdier og de ting som er vigtige for dig. Du begynder på at tvivle på din sunde fornuft, fordi de er utrolig velformulerede og manipulerende. I kan aftale en ting, og de gør det modsatte. De kan tale dig efter munden, og de er utrolig dygtige til at adoptere det du siger og få det vendt  i mod dig.

De tager aldrig ansvar for deres egen udvikling. Hvis du er i et forhold med en psykopat og tænker, det her kan vi klare sammen, så glem det. Det blir dig, som kommer til at tage ansvaret og gå i terapi, for de kan ikke se deres del af ansvaret. For en psykopat oplever aldrig at det er dem, som har fejlet og de angrer aldrig. Det er altid andre, der er noget galt med.

I kan have det største skænderi og du kan være meget påvirket af det. I går hver til sig, og næste gang i mødes opfører psykopaten sig som om det aldrig var sket. De er som to personer, hvor de helst vil vise den søde, charmerende og forførende side frem. Men tag dig i agt, de har ofte en meget sort side, som kommer til udtryk, hvis du ikke føjer dem eller skulle komme i tvivl om deres hensigter.

Hvad kan du gøre?

Kom væk. Det kan være svært, men det er det eneste du kan gøre. Og når de bliver ved med at kontakte dig, og pludselig bliver meget søde og gerne vil starte på en frisk, så ignorer det. Psykopater kan ikke være alene og de kan ikke helbredes. De har de en hylde med mennesker de kan kontakte. Så længe du er på den hylde, vil du blive kontaktet, når det er "din tur". De tager en ad gangen, og sørger altid for at de har folk i deres net, som ikke har gennemskuet dem. På den måde bliver de ved med at få energi. Hvis du skulle slippe væk fra en psykopat, vil du også opleve at det ikke berører dem, de er videre og i fuld gang med at tappe den næste for energi. Det kan være uforståeligt for almindelige mennesker, som vil være kede af at forholdet gik i stykker og have følelser der skal bearbejdes. Det skal en psykopat ikke.

Hvad er det måske værste...

Når du er sammen med en psykopat begynder du at tvivle på dig selv. Du fortæller ikke andre om jeres problemer, for det er noget I selv kan løse - og din familie og venner ser kun den søde og charmerende side af psykopaten. Når det hele så eksploderer om ørene på dig, lyder det så vanvittigt, at andre nærmest ikke tror på dig - mest af alt fordi psykopaten altid kan få dig til at ligne en idiot i enhver situation. Det er deres spidskompetance!

Så husk, du vinder aldrig over en psykopat... eller rettere, du vinder når du går. Det er din sejr, og måde at få dit liv tilbage! En psykopat vil aldrig "tabe", så glem hævnen - det falder tilbage på dig selv. De har altid noget der er meget værre, som vil ramme dig. Stop med at give dem energi og opmærksomhed. Det er din vej hjem til dig selv igen.

Hvis du har mistanke om at du har en psykopat i din omgangskreds, så gå på nettet og søg på mere viden om psykopater eller find nogle bøger om emnet. Det er vigtigt, at du får en god forståelse for, hvad du er op imod, og at der INTET er galt med dig. Det kan også være en stor hjælp, at finde nogen at tale med det om, og der findes specifikke grupper for folk som har haft psykopater tæt inde på livet.

Kærlige hilsner

Sagar

Sig din mening